Dünya Edebiyatı

Ahkamul Kuran Nedir, Türü, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Ahkâmü’l-Kur’ân. İbâdat, muamelât ve ukübatla ilgili âyetlerin tefsirini konu alan ilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adı.

Ahkâm âyetlerinin sayısı ve tasnifi konusunda âlimler farklı görüşler orta­ya koymuşlardır. Zerkeşrnin belirttiği­ne göre Gazzâlî ile Fahreddin er-Râzî Kur’an’daki ahkâm âyetlerinin sayısını 500 olarak tesbit etmişlerdir. Bu sayıyı 800’ün üzerine çıkaranlar olduğu gibi 200’e kadar indirenler de vardır. Her­halde bu 200 âyet, içinde ahkâm bu­lunduğu açıkça ifade edilen âyetler ol­malıdır. Çünkü kıssa, emsal* vb. hu­susları ihtiva eden âyetlerden de dolaylı olarak hüküm çıkarmak mümkündür. Bu yönüyle ele alındığında ahkâm âyet­leri ikiye ayrılır: 1. İçinde ahkâm bulun­duğu tasrih edilmiş olan âyetler (el-Ba-kara, en-Nisâ, el-Mâide ve el-En’âm sûre­lerinde bu çeşit âyetler çoktur), z. Doğru­dan doğruya bir hüküm ifade etmeyen ve ancak istinbât* yoluyla hüküm çıka-nlabilen âyetler. Bunlar da kendi arala­rında, başka bir âyete müracaat etme­ye gerek kalmadan hüküm çıkarılabi-lenler ve ancak başka bir veya birkaç nas yardımıyla hüküm çıkarılabilenler olmak üzere ikiye ayrılır. Ahkâm âyetle­ri ayrıca, ihtiva ettikleri hükümler bakı­mından ibâdat. muamelât ve ukübat gruplarına ayrılabilirler. Bu grupların her birinde yer alan âyetlerin sayısı ke­sin olmamakla birlikte, son zamanlarda benimsenen bir tasnife göre, bunların 14O’ı ibadetlere, yetmişi aile hukukuna, yetmişi medenî hukuka, otuzu ceza hu­kukuna, on üç veya yirmisi usûl-i muhâkemâta. yirmi ikisi harp ve sulh hu­kukuna, onu da malî ve iktisadî konula­ra dairdir.

Tefsir ilminin tedvîn* inden itibaren günümüze kadar telif edilmiş olan eser­lerde ahkâm âyetlerinin tefsirine de yer verilmiş, bu âyetlerin ihtiva ettiği hü­kümlere ve fakihlerin bunlardan çıkar­dığı farklı neticelere işaret edilmiştir. Bunun yanı sıra, hicrî III. asırdan itiba­ren özel ihtisas alanlarına yönelik tefsir­lerin kaleme alınmaya başlanmasından sonra. İslâm hukukçuları da özellikle kendi ihtisas alanlarını ilgilendiren ah­kâm âyetlerinin tefsiri İle meşgul olmuş ve bu sahada müstakil eserler meyda­na getirmişlerdir.

Ahkâmü’l-Kur’ân’a dair ilk eserin İmam Şafiî tarafından hazırlandığı ka­bul edilir. Onun ahkâm âyetlerinin tef­sirine dair görüşlerini daha sonra Ah-med b. Hüseyin el-Beyhakî müstakil bir eserde toplamış ve bu eser Zâhid Kevse-rfnin mukaddimesiyle birlikte Kahire’de neşredilmiştir 11371/1952, l-ll, Brocke!-mann bu eserin Beyhakî’ye ait olduğu­nu zannetmiştir, bk. Brockelmann, GAL SuppL, 1, 619). Daha sonra Hanefî, Şa­fiî. Mâlikî, Hanbelî mezhebine bağlı fa-kihlerle Zeydiyye, İmâmiyye ve Zâhiriy-ye âlimleri ahkâmü’l-Kur’ân’a dair çeşit­li eserler kaleme almışlar ve bu eserler­de ahkâm âyetlerini kendi mezhepleri­ni destekler mahiyette tefsir veya te’vil etmişlerdir.

Ahkâmü’l-Kur’ân sahasında yazılmış başlıca eserler arasında, Hanefîler’den Ebü’l-Hasan Ali b. Mûsâ el-Kummî’nin (ö 305 ‘9171 Ahkâmü’l*Kur*anve Kitâbü Nakzı {ba’zı) mâ halefe fîhi’ş-Şâficî el-cIrâkıyyîn fî ahkâmi’l-Knr3 ân adlı eserleri, Tahâvî’nin Ahkâmü’l-Kur”ânı. Cessâs’ın Ahkâmü’i-Kur*dn’ı (İstanbul 1338, l-ll; Kahire 13471 ve Cîven’in et-Tef-sîrâtü’l-Ahmediyye fî beyâni’1-âyâ-ti’ş-şerciyye ma ca ta “rifâti’1-mesâ* i-ii’î-fıkhiyye’sl (Hindistan 1300; Bombay 1327; Mısır 1346); Şâfıîler’den Ebû Sevr İbrahim b. Hâlid el-Kelbî’nin (o. 240/ 854-55) Ahkâmü’1-KuT*ân’ı ile Kiyâ el-Herrâsî’nin lö 504/1110) Ahkâmul-Kur’dn’ı (Kahire 1974, i-ll); Mâlikîler’-den İsmail b. İshak el-Ezdî (ö. 282/ 895) ile Ebû Muhammed Kasım b. Asbağ el-Kurtubînin (o. 340/951] Ahkâmul-Kur3 ân lan, İbn Ebü Zemenîn diye meşhur olan Muhammed b. Abdullah el-Mürrî’nin (o. 399-‘ 1008) Müntehabü’l-ahkâm’i (Cezayir 1308) ve Ebû Bekir İbnü’l-Arabî’nin (o. 543/ 1148) Ahkâmul-Kur’ân’ (Kahire 1332/ 1913. 1-IM ile Ab-dülmün’im b. Muhammed b. Feres el-Gırnatî’nin (ö. 597/1200-1201) aynı adlı eseri sayılabilir. Mâlikî âlimlerinden Ebû Abdullah Muhammed b. Ahmed el-Kurtubî’nin (ö. 671/1272) tefsiri, eI-Câmic li-ahkâmi’l-Kur*ân (Kahire 1935) adını taşımakla birlikte sadece ahkâm âyet­lerinin tefsirinden ibaret olmayıp daha çok ahkâma ağırlık veren umumi bir tefsirdir. Hanbelîler’den Ebû Ya’lâ el-Ferrâ’nın da (ö. 458/ 1065-66) bir Ahkâ-mü’i-Kur’dn’ı vardır.

Zeydiyye’den Hüseyin b. Ahmed en-Necerrnin IVIll. asır) Şerhu’I-hamsimi’e âye adlı eseri kaynaklarda zikredilmişse de günümüze kadar ulaşmamıştır.

Yine Zeydiyye’den Necmeddin Yûsuf b. Ahmed el-Yemânrnin (ö. 832/1428) eş-Şemerâtü’1-yânica ve’i-ahkâmü’I-vâzi-ha el-kâp’a’si, Muhammed b. Hüseyin b. Kasım el-Yemenî’nin Müntehe’1-me-râm şerhu âyâti’I-ahkâm’i; İmâmiyye’-den Mikdâd b. Abdullah b. Muhammed el-Hillî’nin (ö. 826/ 14231 Kenzü’J-‘irfan lîfıkhi’l-Kur’ân’ı (Tahran I313|; Zâhirî-ler’den Ebü’l-Hasan Abdullah b. Ahmed İbnü’l-Mugallis’in (ö. 325/9361 Ahkâmü’l-Kuran’ı da bu sahada yazılan eserlerin diğer örnekleridir.

Son zamanlarda ahkâmü’l-Kur’ân’a dair yazılan eserler arasında, Muham­med Sıddîk Han’ın Neylü’î-metâm min tefsiri âyâti’l-ahkâm’ı (Lcknev 1292), Konyalı Mehmed Vehbi Efendi’nin Ah-kâm-ı Kur’âniyye (İstanbul 13431 adlı eseri, Muhammed Ali es-Sâbünî’nin Ra-vâ^i^u’l-beyân fî tefsiri âyâti’l-ahkâm mine’l-Kur’ân’] (Dımaşk 1391; Mazhar Taşkesenlioğlu tarafından tercüme edile­rek 1984te İstanbul’da yayımlanmıştır) ve Celâl Yıldırım’ın Kur’ân Ahkâmı ve Mezheb İmamlarının Görüş Farkları (İstanbul 1971-1972) adlı eserleri sayıla­bilir.

Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler