Tarih

Ahir Zaman Nedir, Ne Demek, Yahudilik ve Hıristyanlıkta

Âhir Zaman. Dünyanın son günleri veya sonu anlamında kullanılan bir terim.

Dinler, zamanın başlangıcı ve sonu meselesinde iki gruba ayrılmıştır. Za­manın devri olduğunu kabul eden din­lere göre (Eski Mısır, Aztek, Sümer dinle­ri ile Hinduizm ve Budizm) zaman, birbi­rini takip eden devrelerden oluşur ve bu devreler sonsuza kadar sürüp gider. Âlemin fâni olduğunu ve zamanın düz bir hat şeklinde akıp gittiğini kabul eden dinlere göre ise (Zerdüştîlik, Yahu­dilik. Hıristiyanlık ve İslâm), âlemle bera­ber içinde yaşanılan zaman da sona erer ve yeni bir âlemle birlikte sonsuz zaman başlar. Ancak her iki grup dinin benimsediği bir gerçek var ki bu da in­sanın içinde yaşadığı devre veya devre­lerin “sonlu” olmasıdır. Âhir zaman, za­manın devri oluşunu kabul eden dinler­de insanın içinde yaşadığı devrenin son dönemini, âlemin ve insanın fâni oldu­ğunu kabul eden dinlerde ise dünya hayatının kıyametten önceki son za­manlarını ifade eder.

Yahudilik’te dünyanın genel ömrü haftanın her günü bin sene kabul edile­rek 7000 yıl sayılır. Bununla beraber dünyadaki faal yıl 6000 olup ikişer bin yıllık üç devreye ayrılır. Bunların birin­cisi karışıklık, İkincisi hikmet ve şeri­at, üçüncüsü İse mesih devresidir. Âle­min yenileşmesi yani kıyametin kopması 7000 yılın geçmesiyle olacaktır. Kıya­met öncesinde başka bir deyişle kötü­lüklerin yaygınlaşacağı kriz devresinden sonra gelen mesih döneminde İsrail’in düşmanlarından hiçbiri yahudilere za­rar veremeyecek, onlar yeniden Eden bahçesindeki saadete dönecekler ve in­sanlarla vahşi hayvanlar banş içinde ya­sayacaklardır. Mesih gelmeden Önce sel­ler, zelzeleler, harpler, ihtilâller, güne­şin ve ayın kararması, yıldızların dökül­mesi gibi fevkalâde olaylar vuku bula­caktır. Yahudi inanışına göre, başından sonuna kadar insanın yeryüzündeki ta­rihini önceden düzenleyen Tanrı’dır. Me­sih gelmeden mesihî devrede vuku bu­lacak hadiseler yahudiler için âhir za­man olaylarıdır.

Hıristiyanlık’ta zaman tasavvuru Yahudilik’tekine benzer. Bu dine göre de üç devre söz konusudur:
1. Yaratılıştan önceki devre (bk. Korintoslular’a Birinci Mektup, 2/7).

2. Yaratılış ile Hz. İsa’nın ikinci gelişi arasındaki devre (bk. Galatyalılar’a Mektup, 1/4).
3. Ebedî hayat (bk. Efesoslular’a Mektup, l/2l, 2/7 vd.). Hz. İsa beklenen mesihtir. Onun ikinci gelişinden önce milletler milletlere kar­şı çıkacak, zelzeleler ve kıtlıklar olacak, irtidadlar, fitneler, dinsizlikler ve fesat yaygınlaşacaktır (bk. Selâniklilere İkinci Mektup,

2. bab; Matta, 24/26; Markos, 13/24-31; Luka, 21/25 vd.). İşte bütün bunlar, “son’u getirecek olaylardır.

İlgili konu:
Ahir Zaman Nedir, Ne Demektir, İslamda Ahir Zaman Kavramı

Diyanet İslam Ansiklopedisi