Kimdir

Ahi Babazâde Yusuf Ziya Bey kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Ahi Babazâde Yusuf Ziya Bey kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (ö. 1930) Konya’nın köklü bir ailesine mensup olan Yusuf Ziya, Ahi Ahmed Buhari soyundan gelir. Aile soyağacında, Ahi Evran’ın da adı geçtiği için Cum­huriyet döneminde, Soyadı Kanunu çıktıktan sonra aile soyundan gelenler, Evren veya Evran soyadını almışlardır. Bu soyadını alan aile efra­dının önemlileri şunlardır: Eski Mal Müdürlerin­den Ahibabaoğlu Hacı Sabri Efendi, kardeşinin oğlu meşhur gazeteci Afif Evren (1922-1977), Emine Devrişe Evran (ö. 1948), Mehmet Ziya Evran (ö. 1957), İstiklâl Harbi’nde yüzbaşı iken savaşta tek gözünü kaybeden malul gazilerden Babalık gazetesi başyazarı ve sorumlu müdü­rü Mustafa Nazım Evren (ö. 1944), Babalık ga­zetesinin sahibi ve ailenin damadı olduğundan Ahibabazâde Mazhar Bey diye anılan Yusuf Mazhar (1883-1930), Afif Evren’in ablası ve Yusuf Mazhar’ın eşi gazeteci Nedime Babalık (ö. 1957) ve Refik Evran (ö. 2006).

Yusuf Ziya Bey, İstiklâl Harbi yıllarında Konya Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurucu üyelerindendi. Asıl mesleği tuhafiyecilikti. İstiklâl Harbi yılların­da Babalık gazetesinin idare müdürlüğünü yürüt­müştü. Cumhuriyet’in ilk yıllarında tekrar ticarete dönen Ahibabaoğlu Yusuf Ziya Efendi, manifatura-tuhafiye tüccarlığının yanı sıra bir süre kitap-kırtasiye işi de yapmıştı.

Konya’da vefat eden Yusuf Ziya, Yediler Kabristanı’ndaki aile mezarlığına defnedildi. Mezarı yanın­da oğlu Ahmet Kemal Bey (ö. 1930), eşi Emine Hanım (ö. 1936) ve kızı Müşerref Hanım (ö. 1958) yatmaktadır.

Kaynak: Ahi Ansiklopedisi, T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ankara, 2014

İlgili Makaleler