Edebi Şahsiyetler

Agnolo Bronzino Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BRONZİNO, Agnola (1503-1572)

İtalyan ressam. Michelangelo ve Pontormo’nun üsluplarından yola çıkmakla birlikte Maniyerizm’in özgün örneklerini yaratmıştır.

Angelo di Cosimo di Mariano Bronzino, Floransa’da doğdu. Yanma çırak olarak girdiği Rataellir.o dc Garba’nın atölyesinde Floransa Okulu resim anlayışının desen inceliklerini öğrendi. Ancak asıl biçimlendi-rici eğitimini 1522-1525 arasında Pöntormo’nün yanında Galluzo’daki Val d’Ema Manastırı’mn süslemelerini yaparken gördü. 1530’da din yetkililerince Floransa’dan çıkartıldı. Urbino Dükü II. Guideballo’ nun hizmetine girerek 1530-1532 arasında ressam Girolamo Genga ile birlikte Pesaro’daki Villa Imperial’in süslenmesinde çalıştı. Aynı zamanda dükün bir portresini de yaptı. 1532’de Floransa’ya döndü ve o sıralarda Coreggi ve Castello’daki Medici villalarının süslemelerini yapmakta olan ustası Pontormo’nun yanında çalıştı. Öteki Medici sarayları için yaptığı süsleme çalışmaları ise günümüze değin ulaşamamıştır.

1539’da Vecchio Sarayı’ndaki Toledolu Elenora Kilisesi’nin süslenmesi ile görevlendirildi, aynı zamanda Floransa’lı yöneticilerin resmi ressamlığını da yaptı. Özellikle portrecilik alanında ün kazandı. 1546-1547 yıllarını çağrılı olarak gittiği Roma’da kentin ileri gelenlerinin portrelerini yaparak geçirdi. Kompozisyonlar ve portreler yanında halılar için örnekler de düzenledi. 1557’de Pontormo’nun ölümü üzerine yarım kalan freskleri tamamladı. Floransa’da öldü.

Bronzino ikinci kuşak Toscana Maniyeristleri’ nin en karmaşık, ama aynı zamanda en büyük kişiliklerinden biridir. Kuşağına özgü tüm özellikleri gösterir. Rönesans resminin dengeli ve uyumlu çoğulcu bütün anlayışına karşı çıkmak; arındırılmış, dingin, soğuk ve entelektüel bir üslup ve bakış açısı geliştirmek; olağanüstü düzeyde bir teknik yetkinlik göstermek bunlar arasındadır.