Edebi Şahsiyetler

Agnes Varda Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

VARDA, Agnes (1928)

Fransız sinema yönetmeni. Kadın duyarlığının ağırlık kazandığı değişik yapıtlar gerçekleştirmiştir.

30 Mayıs 1928’de Brüksel’de doğdu. Fransız ve Yunan asıllı bir ailenin kızıydı. Fransa’da büyüdü. Sorbonne Üniversitesi’nde ve Ecole du Louvre’da okudu. Müze yöneticisi olmak istiyordu, ama sonra fotoğrafçı oldu. TNP’nin (Theâtre National Populaire-Ulusal Halk Tiyatrosu) fotoğrafçılığım yaparken tiyatroyla, giderek de sinemayla ilgilenmeye başladı. 1954’te ilk filmi Lapointe courte (“Kısa Uç”) birçok bakımdan Fransız Yeni Dalga akımının habercisi oldu. Bunu izleyen konulu filmleri ve birbirinden ilginç özellikler içeren kısa filmleri onu Fransız sinemasının özgün yönetmenlerinden biri yaptı. İkinci konulu filmi Cleo de 5 a. 7 (“5’ten 7’ye Cleo”) hastalığına teşhis konmasını bekleyen bir kadın şarkıcının gözünden dünyayı değerlendiriyordu. 1965 yapımı Le bonheur’de (Mutluluk) mutluluk ve kadın duyarlığı temalarına acı bir alaycılıkla eğildi.

Varda filmlerinde çağdaş yaşam üstüne düşüncelerini, kadın duyarlığıyla birleştirerek dile getirmiştir. Bunlar entelektüel içerikleriyle olduğu kadar, titizlikle oluşturulmuş görsel düzeyleriyle de öne çıkar. Üslubunda kocası ünlü yönetmen J.Demy’nin etkileri görülür. Varda 1968’de ABD’ye gitmiş ve bu ülkenin politikası ve toplumsal değerleri üstüne de filmler yapmıştır. Son yıllarda daha çok belgesel nitelikte kısa filmlere yönelmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): La pointe courte, 1954, (“Kısa Uç”); Cleo de î a 7, 1962, (“5’ten 7’ye Cleo”); Salut les Cubains, 1963, (“Selam Kübalılar”); Le bonheur, 1965, (Mutluluk); Les creatures, 1966, (“Yaratıklar”); E Isa, 1967; Uncle Yanko, 1968, (“Yanko Amca”); Black Pant-hers, 1968, (“Kara Panterler”); Lions Love, 1969, (“Aslanın Aşkı”); L’un chante l’autre pas, 1977, (“Biri Şarkı Söylüyor Öbürü Söylemiyor”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi