Kimdir

Afro kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Afro kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1912-1976) İtalyan ressam. Bilinçaltının gerçekli­ğini yansıtmayı amaçlayan lirik so­yutlama akımı içinde özgün bir yeri vardır. Afro Basaldella, Udine’de doğdu. Babası ressam ve dekoratördü, iki ünlü heykelci olan Mirko ve Diro da, Afro’nun kardeşleridir. Venedik ve Floransa’da akademik eğitim gördükten sonra, 1931 ‘de Paris’e gitti. 1937’de yeniden İtalya’ya döndü ve Roma’da çalışmalarını sürdürdü. II. Dünya Savaşı sırasında İtalyan ordusunda askerdi. 1940’tan 1944’e kadar süren bu dönemde, fırsat buldukça Venedik Akade­misi’nde ders verdi.

Savaş sonrasında Avrupa’da gelişmekte olan yeni eğilimlere ilgi duyan Afro, soyut bir üsluba yöneldi. 1947’de Roma’ya yerleştikten sonra, yeni anlayışları savunan bazı gruplarda ve sergilerde yer aldı. 1950’de ABD’ye bir gezi yaptı. Daha sonra Udine’deki bazı resmi binalara duvar resimleri yapmaya başladı. 1955’te New York’taki Museum of Modern Art’ta açılan The New Decade (Yeni On Yıl) adlı sergiye katıldı. Bir yıl sonra Venedik Biennali’nde italyan Resmi Birincilik Ödülü’nü kazandı. 1958’de Paris’te­ki UNESCO binasına duvar resimleri yaptı. Aynı yıl, Oakland, California’daki Mills College’da ders ver­meye başladı. 1959’da Pittsburgh International sergi­sinde ikincilik kazandı. Daha sonra Roma Akademi­si’nde öğretim görevlisi oldu. Çalışmalarını soyut kompozisyonlardan oluşan çeşitli ürünler vererek sürdürdü. 1976’da öldü.

Afro önce bir post-empresyonist dönemden geçmiş, ardından kübizme eğilim göstermiştir. Üslu­bunun başlıca kaynakları Braque ve Picasso’ydu. Bu etkileri, daha sonraki soyut resimlerine de bir ölçüde taşımış olduğu söylenebilir. Bununla birlikte, sanatçı, 1945’ten sonra kişisel bir üslup geliştirmiştir. Özellik­le, güçlü, enerjik bir renk kullanımına ve kendine özgü bir soyutlama anlayışına ulaşmıştır. Yeni anla­yışlara yönelişinin bir sonucu olarak da, 1946’da oluşmuş bulunan Fronte Nuovo Delle Arti’de (Yeni Sanatlar Cephesi) yer aldı. II. Dünya Savaşı’nı izleyen toplumsal ortamda kurulan bu grup, Avrupa’daki yeni akımlara yakınlık duyan İtalyan ressamları­nı bir araya getirmişti. Genel olarak, toplum ve insan gerçeğine eğilmeyi amaçlayan bir hareketti. Ama aynı zamanda farklı eğilimleri de barındırıyordu. Nitekim, 1952’de Fronte Nuovo’dan ayrılan bir grup, Gruppo Degli Otto Pittori Italiani’yi (Sekizler Grubu) oluş­turdu. Aynı yıl Afro’nun katıldığı bu grup da resimde gerçek duygusunu arıyordu, ama bunu soyut bir tarzda yapmaktaydı.

Böylece, Afro, geliştirdiği soyut üslubuyla, re­simde figürlere yer vermeyen ve Art Informel ya da Tachism gibi adlarla anılan bir anlayışın önemli temsilcilerinden biri olmuştu. Ancak, onun yer aldığı akım, soyut resim akımlarından da farklılıklar göste­rir. Afro’nun resimlerinde kübist soyutlamadan ve Mondrian gibi ressamlarda görülen geometrik soyut­lamadan farklı olarak, bilinçaltının gerçeklerinin ve duygusal izlenimlerin anlatımına ulaşmayı amaçlayan lirik soyutlama belirgindir. Sanatçı, kullandığı titrek, kesin hatlarla sınırlanmamış, dışa vurucu renkleriyle ve görece bir derinlik etkisi uyandıran kompozisyonlarıyla, bu akımda önemli ve özgün bir yer edinmiştir.

YAPITLAR (başlıca):

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 2. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler