Edebi Şahsiyetler

Afet Ilgaz (Muhteremoğlu) Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MUHTEREMOĞLU, Afet (1937)

Türk öykücü ve roman yazarı. Kitaplarında köy ve kent yaşamını, çevresiyle uyuşamayan bireylerin sorunlarını dile getirmiştir.

2 Ocak 1937’de Ezine’de doğdu. 1968’den sonra, Rıfat İlgaz’la evli olduğu dönemde Afet İlgaz adını kullanmıştır. İstanbul Eğitim Enstitüsü’nü (bugün Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi), sonra da Edebiyat Fakültesi Felsefe ve Klasik Diller Bölümü’ nü bitirdi. İzmit ve İstanbul’da öğretmenlik etti. Eşiktekiler adlı romanıyla 1959 Törehan Ödülü’nü, Başörtülüler adlı romanıyla da 1965 TDK Roman Ödülü’nü kazandı.

Afet Muhteremoğlu, 1956’da İstanbul dergisinde çıkan ilk öyküsünden sonra Türk Dili, Varlık, Gelecek, Yansıma gibi dergilerde öykülerini yayımlamayı sürdürdü. Hem bu öykülerinde, hem de ilk romanı Eşiktekiler’de, çevreleriyle uyuşamayan orta halli ailelerin ve aile bireylerinin sorunlarını, kadın kahramanlara ağırlık vererek işledi. 1977’de yayımlanan Aşamalar’da ise, yaşamın anlamını siyasal mücadeleye atılmakta bulan bir aydının sorunlarını, düş kırıklıklarını ve kişiliğinin gösterdiği değişimleri ele aldı.

İlgili Makaleler