Tarihi Şahsiyetler

Aemilius Papinianus Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PAPINIANUS (142 – 212)

Romalı hukukçu. Yapıtları uzun yıllar önemli hukuksal sorunların çözümünde başvuru kaynağı olmuştur.

Aemilius Papinianus’un Emesa’da (bugün Suriye’de Hums) doğduğu sanılmaktadır. Roma’da öldü. Roma İmparatoru Septimius Severus’un yakın arkadaşıydı. Onun imparatorluğu süresince hukuki, mali ve idari konularda en üst düzeyli memuriyet olan praefectus praetori (praetor prefekti) oldu. Septimius Severus’un 211’de ölümünden sonra yerine geçen oğlu Caracalla tarafından görevinden alındı. Caracalla’nın 212’de giriştiği büyük katliamda öldürüldü.

Papinianus’un bilinen altı yapıtından en ünlüleri 37 kitaplık Quaestiones (“Sorular”) ve 19 kitaplık Responsa’dır (“Cevaplar”). Quaestiones’te genel hukuksal sorunlarda karşılaşılan kuşkulu durumlara çözümler getirmiş, Responsa’da ise özel davalara ilişkin olarak yasalar önermiştir.

Klasik dönem sonrasında ve İustinianos döneminde daha çok önem kazanan Papinianus’un kitapları, hukuk konusunda otorite kabul edilmiş, yargıçlar arasındaki anlaşmazlıklar onun görüşlerine başvurularak çözümlenmiştir. Responsa ise hukuk okullarında üçüncü sınıf öğrencilerine ders kitabı olarak okutulmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Quaestiones, (“Sorular”);Responsa, (“Cevaplar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler