Edebi Şahsiyetler

Adriaen van Ostade Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

OSTADE, Adriaen van (1610-1685)

HollandalI ressam ve baskı sanatçısı. Köylülerin yaşamından sahneleri işlediği Janr (Tür) resimleriyle tanınmıştır.

Aralık 1610’da Haarlem’de doğdu, 2 Mayıs 1685’te aynı kentte öldü. Hollandalı köylü ve gezginleri, kış manzaralarını ve meyhaneleri konu ettiği yapıtlarıyla tanınan Isaak van Ostade’nin (1621-1649) ağabeysi ve öğretmenidir. Frans Hals’ın yanında yetişti. Yapıtlarıyla kısa zamanda büyük servet sahibi oldu. 1662’de Haarlem ressamlar loncasının başkanı seçildi. Öldüğünde binin üzerinde resim yapmıştı. Yarım kalan yapıtlarıysa öğrencileri tarafından tamamlandı.

Ostade, yağlı ve suluboyanın yanı sıra, karakalem ve mürekkeple de çalışmıştır. Genellikle meyhanelerde eğlenen ve kavga eden köyüleri konu ettiği ilk yapıtlarında, figürler Bruegel’inkileri çağrıştıracak kadar hantal ve kabadır. Devrilmiş iskemleler, çarpık asılmış resimler, sigara dumanıyla kirlenmiş duvarlar, dağınık mekânlar biraz da o yıllarda insanlara duyduğu güvensizliği yansıtır. Ostade bu yapıtlarında kahverengi, kahverengiye kaçan kırmızı, mor ve gri gibi kasvetli renkleri kullanmış, gölge-ışık oyunları ve renk karşıtlıklarıyla resimlerdeki dramatik havayı güçlendirmiştir. Daha sonraki yapıtlarındaysa yine günlük yaşamdan sahneleri konu almış, bunun yanında çok sayıda dinsel resim de yapmıştır. Ancak bu yapıtlarında konuya daha iyimser yaklaşmıştır. İnsanlar daha zarif, yüzlerdeki anlamlar daha yumuşak, mekânlar ve giysiler daha bakımlıdır. Renk kullanımında da buna koşut bir değişim söz konusudur. Kasvetli renkler yerine sarı, turuncu gibi daha canlı, parlak iç açıcı ve saydam renkler kullanarak neşeli bir etkiye yönelmiştir. Ostade yapıtlarıyla olduğu kadar yetiştirdiği ressamlarla da Hollanda resminin gelişimini büyük ölçüde etkilemiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Kapalı Bir Mekânda Kavga Eden Köylüler, 1638, Eski Pinakotek, Münih; Aile Portresi, 1654, Louvre; Köylü Partisi, 1659,La Haye (Den Haag); Bir Meyhanede Erkek ve Kadın, 1660, Resim Galerisi, Dresden; Köy Kemancısı, 1673.

•    KAYNAKLAR: L.Godefroy, L’oeuvre grave de Adriaen van Ostade, 1930.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler