Edebi Şahsiyetler

Adriaen Brouwer Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BROUWER, Adriaen (1605-1638)

Flaman ressam. İnsanları günlük yaşamları içinde yansıtan Janr (Tür) resmi çalışmalarıyla tanınmıştır.

Oudenaarde’de doğdu. Bazı kaynaklarda adı Brauwer biçiminde de geçer. Flandra’da doğmasına karşın bir süre Hollanda’da Haarlem’de oturdu. Serüven dolu bir yaşamı olduğu bilinmektedir. Anvers’te öldü.

İlk resimleri, Bruegel’in köy sahnelerinin etkilerini taşır. 1625’te Amsterdam’a gitmeden önce Bruegel’in oğullarından birini tanımış olmalıdır. Haarlem’de Frans Hals’la, Anvers’te Rubens’le tanıştı. Rubens’ten çok etkilendi. Rubens de ona hayrandı. Brouwer, siyasal etkinlikleri yüzünden 1644’te hapse atıldı. Hapishanenin fırıncısı Joos van Craesbeck, öğrencisi ve izlevıcisı oldu.

Küçük boyutlarda çalışan Brouwer, resimlerinde tütün ve içki içenler, köylü evlerinin içleri, meyhaneler gibi konular işlemiştir. Az sayıda manzara resmi de yapmıştır. Resimlerindeki tipleri yüz ayrıntılarından çok vücutlarının kütlesine, hareketlerine ve içinde bulundukları ortama önem veren bir biçimde ele almıştır. Aynı zamanda da bir yergi içeren bu resimlerde Brouwer’in Hals’dan edindiği ince bir ışık anlayışı ve zengin bir boya kullanımı egemendir. Yerel toprak renklerini ve gri gölgeler arasındaki çelişkiyi ustalıkla kullanmıştır. Cesur, hırslı ve anlatım gücü yüksek bir fırça çalışması vardır. Flaman ve Hollanda Janr resmi arasında bir bağ oluşturan Brouwer, erken ölümü, yaptığı serseri ve dilenci resimleri, hapse girip çıkmasıyla Romantikler’in gözünde bir kahraman durumuna girmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Tiititn İçenler, Louvre, Paris; İçki İçenler Louvre, Paris ve Belediye Müzesi, Nantes; Kövlü eviçi sahneleri, Boymans-Van-Beuningen Müzesi, Rotterdam; Meyhane Kavgaları, Bavyera Devlet Resim Koleksiyonu, Münih; Meyhanede Kâğıt Oynayanlar, Eski Pinakotek, Münih; Çalgıcı, Eski Pinakotek, Münih.

•    KAYNAKLAR: G. Knuthel, Adriaen Brouvjer, 1962.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler