Edebi Şahsiyetler

Adolph Menzel Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MENZEL, Adolf von (1815-1905)

Alman, ressam ve gravürcü. Tahta baskı gravürleri ve doğalcı (natüra-list) tablolarıyla tanınmıştır.

8 Aralık 1815’te Breslau’da (bugün Polonya’da Wroclau) doğdu, 9 Şubat 1905’te Berlin’de öldü. Gravür tekniğini babasının taş baskı (litografi) atölyesinde öğrendi. On yedi yaşındayken, ölen babasının yerine işin başına geçerek ailesini geçindirmeye çalıştı. Para sıkıntısı nedeniyle, Berlin Akademisi’ndeki kısa süren öğrenimi dışında, kendi kendini yetiştirdi. 1861’den sonra Prusya Kralı I.Wilhelm’in dikkatini çekti ve onun için birçok resim yaptı. Karşılığında 1880’de şövalyelik ve sayısız unvan elde ettiyse de yalnız ve içedönük bir yaşam sürdü.

Menzel’in 1840-1842 Franz Kugler’in (1808-1858) Gescbichte Friedrichs des Grossen (“Büyük Friedrich’in Yaşamı”) adlı yapıtına çizdiği dört yüz tahta baskı gravür ilk yapıtlarındandır, II.Friedrich dönemine hayran olan Menzel, titiz incelemesiyle belgesel bir çalışmaya katkıda bulunmakla kalmamış, yapıtlarının estetik ve teknik yetkinliğiyle tahta baskı alanında da çığır açmıştır. Aynı yıllarda İzlenimcilik’ in (Empresyonizm) etkisini taşıyan yağlıboya resimler yapmıştır. Ancak İzlenimciler’in yaklaşımlarını tümüyle benimsemediği için bu yapıtlarım ortaya çıkarmamıştır. Ölümünden sonra sergilenen ilk yağlıboya çalışmalarında, yapay ışığı ve ara tonları ustalıkla kullandığı görülür. Genellikle küçük boyutlu resimler yapmış, konularını ev içi görünümlerden, günlük yaşamdan seçmiştir. Açık hava kompozisyonları, demiryolu yapımı gibi alışılmamış konulardandır. Haddehane gibi çalışmaları, sanayileşme sürecini kaba olmayan bir gerçekçilikle verir. Kral I.Wilhelm’ in taç giyme törenini ya da Büyük Friedrich dönemini yansıtan büyük boyutlu resimler de yapmıştır. Bunlardan en tanınmışları, Sanssouci’de Flüt Resitali ve içinde Voltaire gibi ünlülerin portrelerinin bulunduğu Sanssouci’de Yuvarlak Masa’dır. Menzel, kalıplaşmış gruplama ve çerçeveleme anlayışının dışında kalan bir doğalcı ressamdır. Çağdaşı Alman ressamlarından ayrılan yönleriyle her zaman özgün bir çizgisi olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Gescbichte Friedrichs des Grossen gravürleri, 1840-1842, (“Büyük Friedrich’in Yaşamı”); Balkonlu Oda, 1845, Devlet Müzesi, Berlin; Sanatçının Kızkardeşi, 1847, Bavyera Devlet Resim Koleksiyonu, Berlin; Berlin-Postdam Demiryolu, 1847, Devlet Müzesi, Berlin; Sanssouci’de Yuvarlak Masa, 1850, Ulusal Galeri, Berlin, 1945’te yok edildi; Sanssouci’de Flüt Resitali, 1850-1852, Devlet Müzesi, Berlin; Lise Tiyatrosu, 1856, Devlet Müzesi, Berlin; Haddehane, 1875, Devlet Müzesi, Berlin.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler