Tarihi Şahsiyetler

Adolfo Suarez Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

SUAREZ, Adolfo (1932)

İspanyol devlet adamı. 1976-1981 arasındaki başbakanlığı sırasında Ispanya’da demokrasinin yerleşmesinde önemli rol oynamıştır.

Adolfo Suarez Gonzalez 25 Eylül 1932’de Avila Eyaleti’nde Cebreros’ta doğdu. Babası mahkemelerde çalışan bir memurdu. Salamanca Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi gördü. Daha sonra Madrid Üniversi-tesi’nden hukuk doktoru derecesi elde etti. Devlet hizmetine Avila bölge yönetiminde başladı. 1958-1974 arasında ülkedeki tek yasal örgüt olan Gelenekçi İspanyol Falanjı ve Milliyetçi Sendikalist Saldırı Cuntaları (FEJ y de las JONS) içinde görev aldı. 1964-1968 arasında hükümete bağlı televizyon kuruluşunda çeşitli görevler üstlendi. 1968’de Segovia valisi oldu. 1969-1973 arasında İspanyol radyo ve televizyon kuruluşunun genel müdürlüğünü yaptı. 1973’te İspanya’nın ulusal turizm kuruluşunun başına getirildi.

Bu dönemde iki kez Avila temsilcisi olarak, üyelerinin bir bölümü atamayla, bir bölümü seçimle belirlenen danışma meclisi niteliğindeki Cortes’e (meclis) seçilen Suarez, Mart 1975’te FEJ y de las JONS’nin genel sekreterliğine getirilen ve hükümette bakanlık görevi üstlenen Herrero Tejedor’un yardımcısı oldu. Haziran 1975’te bakanlıktaki görevinden ayrılarak UDPE’yi (Union Democratico de Pueblo Espanol-İspanyol Halkının Demokratik Birliği) kurdu ve partinin başkanlığını üstlendi. Franco’nun Kasım 1975’te ölmesinden sonra FEJ y de las JONS’ nin genel sekreterliğine getirilerek Aralık 1975’te kral Juan Carlos’un başbakanlığa atadığı Carlos Arias Navarro’nun kurduğu hükümette bakan oldu. Temmuz 1976’da, Franco döneminin diktatörlük rejiminden demokrasiye geçiş sürecinin gerektirdiği temel siyasal reformları gerçekleştirmeye yanaşmayan Na-varro’nun istifasını isteyen kral Juan Carlos tarafından başbakanlığa getirildi.

İlgili Makaleler