Filozof Biyografileri

Adolf Lasson Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LASSON, Adolf (1823-1917)

Alman, filozof. Hegel’in görüşlerini, yeni yorumlarla geliştirerek, yaymaya çalışmıştır.

12    Mart 1823’te Mecklenburg’ta doğdu, 19 Mart 1917’de Berlin’de öldü. Ortaöğrenimini doğduğu yerde bitirdikten sonra Berlin Üniversitesi’nde dilbilim, Leipzig Üniversitesi’nde hukuk okudu. 1861’de bu üniversitede doktor sanını kazandı. 1887’de Gymnasium Fredericum’da profesör olarak görevlendirildi.

Lasson’un bütün çalışmaları Hegel felsefesini yeni bir yorumla açıklama, geliştirme amacı güder. Hukuk, ahlak, estetik ve tin konularını içeren incelemeleri birer açıklama niteliğindedir. Bu arada Fichte, Eckhard ve gizemcilikle ilgili araştırmaları önemlidir. Oldukça geniş bir ilgi alanı olan Lasson’un estetik, din ve hukuk sorunlarına yönelik incelemeleri içkin gerçeği yakalamayı amaçlar. Ona göre içkin gerçeğin ussal ilkeleri vardır. Sanat yapıtlarına uyum ve bütünlük kazandıran, onları bir anlamlı varlık durumuna getiren bu içkin ve ussal özelliktir.

•    YAPITLAR (başlıca):/ ,G. Fichte in Verhiltniss zu Kirche und Staat, 1863, (“Fichte’de Devlet ve Kilise İlişkisi”); Meister Eckhard der Mystiker, 1868, (“Gizemci Meister Eckhard”); Prinzip und Zukunft des Völkerrechts, 1871, (“Halk Hukukunun Geleceği ve ilkesi”); System der Rechtsphilosophie, 1882, (“Hukuk Felsefesinin Dizgesi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler