Tarihi Şahsiyetler

Adolf Hitler Kimdir, Hayatı, Biyografi, Dönemi, Hakkında Bilgi

HİTLER, Adolf (1889-1945)

Avusturya asıllı Alman siyaset adamı. 1933-1945 arasındaki devlet başkanlığı sırasında Nazi diktatörlüğünü kurmuş, II.Dünya Savaşı’nı başlatarak milyonlarca insanın ölümüne neden olmuştur.

20    Nisan 1889’da, Avusturya’da, Inn nehri kıyısında Braunau’da doğdu, 30 Nisan 1945’te Berlin’de öldü. Annesi ve babası, Avusturya’nın Bavyera sınırı yakınlarında bir dağ köyünden geliyorlardı. Babası Alois, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun bir gümrük memuruydu. 1900-1905 arasında Linz’de ortaöğrenim gördü. Sorumsuz ve tembel bir öğrenci olması nedeniyle okuldan diploma alamadan ayrıldı. Bu yıllarda resim, tarih, müzik ve Richard Wagner’in yapıtlarıyla ilgileniyordu. Mimar ve ressam olmak istiyordu. 1905-1907 arasım Linz’de, hiçbir üretken etkinlikte bulunmadan geçirdi. 1907-1908 yıllarında iki kez katıldığı Viyana Güzel Sanatlar Akademisi giriş sınavlarında başarısız oldu. Bu başarısızlıklardan sonra, kişiliğindeki toplumdan ve gerçeklerden kaçış eğilimleri güçlendi. Viyana’da, ailesinden ve arkadaşlarından kopuk, yalnız bir yaşam sürmeye başladı.

1903’te babası, 1908’de annesi öldü. Kendisine bağlanan yetim aylığının 1911’de kesilmesinden sonra yaşamını posta kartları ve suluboya resimler yaparak kazanmaya başladı. Geceleri kaldığı hayır kurumun-da, serseri ve işsizlerle arkadaşlık ediyordu. Çalışma yaşantısı düzensizdi. Biraz para kazanınca çalışmayı bırakır, kahvelerde gazete ve kitap okur, tartışmalara katılırdı.

Siyasi olayları yakından izliyordu. Muhafazakâr siyaset adamı Georg von Schönerer’in (1842-1921) Alman milliyetçiliğini benimsemişti. Avusturya-Macaristari İmparatorluğu’nu yöneten Habsburg Monarşisi’nin, Alman Birliği’ne katılmayarak, Alman ulusunun çıkarlarına ihanet ettiğine inanıyordu. İşçi sendikalarına katılmıyor, kendisini işçilerden üstün görüyordu. Sınıf çıkarlarını savunduğu için sosyal demokrasiye karşıydı. O dönem Viyana’da yaygın olan görüşlerin etkisiyle tüm Yahudiler’e düşmandı.