Edebi Şahsiyetler

Adnan Varınca Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

VARINCA, Adnan (1918)

Türk, ressam. Natürmortlarıyla tanınmıştır.

İstanbul’da doğdu. 1938’de Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra Güzel Sanatlar Akademisi’ne (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) girdi. Leopold Levy ve Bedri Rahmi Eyuboğlu atölyelerinde eğitim gördü. Mezun olduktan sonra bir süre köy enstitülerinde ve ortaokullarda resim öğretmenliği yaptı. 1956’da çalışmalarını yurt dışında sürdürmek üzere Paris’e gitti. 1973’te Türkiye’ye döndükten sonra çalışmalarını İstanbul’daki özel atölyesinde sürdürdü. 1980’de Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Birincilik Ödülü’ nü ressam Turan Erol ile paylaştı.

Varınca doğayı seven, onunla doğrudan ilişki kuran bir sanatçıdır. Doğrudan doğadan çalışır. Ancak doğayı yorumlaması, İzlenimciler gibi belli bir zamanı içermez, o genel bir zamanı, yaşamı ele alır. Çabası doğanın gizli ve görünmeyen yanlarını aktarmaktır. Yapıtlarının büyük bir bölümünü özellikle meyveleri konu aldığı natürmortlar oluşturur. Derinlik etkisini hava perspektifi ve çizgisel perspektifle değil, ışık, renk karşıtlıkları ve nesnelerin arka arkaya gelmesiyle sağlar. Hacimlemeyi, Cezanne’da olduğu gibi renk tonlarıyla elde eder. 1981’den sonra yapıtlarında daha çok renkliliğe doğru bir yöneliş görülür.

• YAPITLAR (başlıca): Begonya, 1949; Natürmort, 1962, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Natürmort, 1975; Natürmort (İki Elmalı), 1982; Natürmort (Kabak ve Soğanlar), 1984; Çiçekler.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler