Edebi Şahsiyetler

Adam Mickiewicz Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MICKIEWICZ, Adam Bernard (1798-1855)

Polonyalı şair. Ülkesinin bağımsızlığı için büyük çaba harcamıştır.

24 Aralık 1798’de Novogrodek’te doğdu, 26 Kasım 1855’te İstanbul’da öldü. Yoksul düşmüş soylu bir ailedendi. Bir burs kazanarak 1815’te Vilnius Üniversitesi’ne yazıidı. Polonya o yıllarda Rus işgali altındaydı. Mickiewicz, üniversitede yurtsever öğrencilerin kurduğu gizli bir örgüte girdi. 1819-1823 arasında Kovno’da bir okulda öğretmenlik etti. İlk şiirlerini de bu dönemde yayımladı. 1823’te Vilniuslu örgüt üyesi öğrencilerle birlikte yargılanarak Rusya’ ya sürüldü. Bu sürgün, Puşkin gibi ünlü yazarlarla karşılaşmasını sağladığı için ona yararlı oldu. 1826’da bir bölümü, İtalyan şair Petrarca’dan uyarladığı sonelerden oluşan Sonety Krymskie (“Kırım Soneleri”) yayımlandı. 1829’da Rusya’yı terketmesine izin verilince Almanya, İtalya ve Fransa’ya gitti. 1839-1844 arasında İsviçre’de Lausanne Universitesi’nde Latin edebiyatı, Paris’te College de France’ta Slav edebiyatı profesörü olarak çalıştı. 1848’de Roma’ya giderek papadan Polonya’nın özgürlük savaşımını desteklemesi için yardım istedi. 1855’te Kırım Savaşı sırasında Ruslar’a karşı savaşmak üzere Türkiye’ye gelen Po-lonyalı gönüllülere katıldı. İstanbul’da ancak iki ay kalabildi, koleraya yakalanarak öldü. Beyoğlu’nda oturduğu ev yıllar sonra onarıldı ve Ekim 1984’te müze-ev olarak açıldı.

Mickiewicz şiirlerinde Romantik akımın izleyicisi oldu. Balad ve romans türlerini Polonya edebiyatına yerleştirmek istedi. Daha önce Poezye II adlı şiir kitabının içinde bir bölümünü yayımladığı oyunu Dziady’de (“Atalar”) folklorla gizemciliği ve yurtseverlik duygularını birleştirerek yeni bir romantik oyun türü yaratmayı denedi. En önemli yapıtı Pan Tadeusz (“Bay Tadeusz”) on üç hecelik dizelerle yazdığı ve Napoleon’un Rusya seferini konu alan epik bir şiirdir. Mickiewicz, Pan Tadeusz’dan sonra önemli sayılabilecek başka bir yapıt ortaya koymamıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Poezye I, 1822, (“Şiir I”); Poezye II, 1823, (“Şiir II”); Sonety Krymskie, 1826, (“Kırım Soneleri”); Konrad Wallenrod, 1828; Dziady, 1832, (“Atalar”); Pan Tadeusz, 1834, (“Bay Tadeusz”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi

İlgili Makaleler