Tarihi Şahsiyetler

Abraham Ortelius Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ORTELIUS, Abraham (1527-1598)

Felemenkli harita yapımcısı. İlk büyük atlaslardan biri olan Theatrum orbis terrarum’u yayımlamıştır.

14 Nisan 1527’de Anvers’te doğdu, 4 Temmuz 1598’de aynı kentte öldü. Alman asıllı bir ailenin çocuğu olan Ortelius, oymacılık ve harita resimleme alanlarında çıraklık ettikten sonra ünlü coğrafyacı Mercator’un etkisiyle 1554 dolaylarında kendi işini kurdu; kitap, harita yayımcılığına ve antika eşya ticaretine başladı. İşi gereği pek çok yolculuk yapan Ortelius, değişik ülkelerdeki coğrafyacılar ve haritacılarla tanıştı, bu konulardaki bilgisini derinleştirdi, harita ve belgeler topladı. 1564’te yürek biçiminde bir dünya haritası yayımladı.

Ortelius’un büyük ün kazanmasına yol açan atlası 1570’te yayımladığı Theatrum orbis terrarum (“Tüm Dünyanın Gösterimi”) oldu. Ortelius, atlasta bir araya topladığı 70 haritanın bilgi tutarlılığını sağlamış, bunları belirli bir düzen içinde yeni bilgilerin ışığında düzelterek yeniden çizmişti. 1573’te atlasa ek olarak 17 haritayı Additamentum theatri orbis terrarum (“Tüm Dünyanın Gösterimine Ek”) adıyla yayımladı; daha sonraki yayımlarda hem haritaları yeniden gözden geçirdi, hem de yeni ekler yaptı. Theatrum’un özet yayımı Epitome theatri orteliani (“Ortelius’un Gösterimlerinin Özeti”) adıyla yayımlandı. Ortelius’un ölümünden sonra yeni baskılarına devam edilen Theatrum 1624’te 40. baskıya ve 166 haritaya ulaşmış, birçok dile çevrilmişti.

Aynı zamanda iyi bir antikacı olan, eski para ve madalyonlardan oluşan zengin bir koleksiyona sahip bulunan Ortelius, 1573’te bunları içeren bir katalog yayımladı. 1575’te İspanya Kralı II.Felipe’nin coğrafyacılığına atandı; ölümüne değin çeşitli coğrafya kitapları yazdı.

Orta Çağ coğrafyasında tanrıbilimcilerin akademik dünya tasarımı ile gemici haritacılarının pratik tasarımları ve Ptolemaios’un Geographike
•    YAPITLAR (başlıca): Theatrum orbis terrarum, 1570, (“Tüm Dünyanın Gösterimi”); Additamentum theatri orbis terrarum, 1573, (“Tüm Dünyanın Gösterimine Ek”); Synonymia georaphica, 1578; Nomenclator Ptolemaicus, 1584, (“Ptolemaios’un Adlandırması”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi