Tarihi Şahsiyetler

Abraham Lincoln Kimdir, Hayatı, Dönemi, Eserleri, Hakkında Bilgi

LINCOLN, Abraham (1809-1865)

ABD’li devlet adamı. İç Savaş sırasında devlet başkanlığı yapmıştır.

12    Şubat 1809’da Kentucky Eyaleti’nin Hardin bölgesindeki Hodgenville’da doğdu, 14 Nisan 1865’te Washington’da öldü. Çiftçilik ve marangozluk yaparak yaşamını kazanan yoksul bir babanın oğluydu. 1816’da çiftliklerinin büyük bir kısmının ellerinden alınması üzerine aile Indiana’ya göç etmek zorunda kaldı. Bu yıllarda düzensiz aralıklarla okula devam edebilen Lincoln, sınırlı bir öğrenim gördü.

1830’da aile ikinci kez göç ederek Illinois’e yerleşti. Önce New Orleans’a daha sonra New Salem’e yerleşerek çeşitli işlerde çalıştı. 1832’de Kızılderililer’in ayaklanması üzerine çıkan Black Hawk Savaşı’na gönüllü olarak katıldı ve bölgedeki diğer gönüllüler tarafından komutan seçildi. Savaşın sona
ermesinden sonra Whig Partisi’nin adayı olarak Illinois Yasama Meclisi seçimlerine katıldıysa da kazanamadı. 1834’te yeniden aday olan Lincoln seçimleri kazanarak dört dönem üst üste Yasama Meclisi’ne seçildi. Seçim kampanyası sırasında Whig Partisi’nin bölgedeki önderi durumundaki J.T.Stuart’ın dikkatini çekerek desteğini kazandı. Springfield’in ünlü avukatlarından olan Stuart’ın etkisiyle hukuk alanında kendisini yetiştirmeye başladı ve 1836’da baroya kabul edildi. Eyaletin başkentinin Vandalia’dan Springfi-eld’e taşınmasında etkin rol oynadı. 1837’de Springfield’e taşınarak Stuart’la ortak çalışmaya başladı.

Yasama Meclisi’nde bulunduğu yıllarda, köleliğe karşı olmakla birlikte, köleliğin tümüyle kaldırılmasından yana olanlara da (Abolitionists) karşı çıktı. Köleliğin tümüyle kaldırılması yerine sınırlandırılmasını savunarak, köleliğin belirli sınırlar içinde tutulması halinde kendiliğinden yok olacağını ileri sürdü.

1847’de Meksika Savaşı’nın başladığı bir dönemde Whig Partisi’nden Illinois temsilcisi olarak Kon-gre’ye seçildi. Başkan Polk’un savaşın Meksika tarafından başlatıldığına ilişkin görüşlerini eleştirerek Meksika ile savaşın sürdürülmesine karşı çıktı. Meksika Savaşı sonunda yeni toprakların Birlik’e katılması Kuzey-Güney ilişkilerinin daha da gerginleşmesine neden oldu. Kuzey, köleliğin sınırlarının Missouri Antlaşması ile çizildiğini ve bu sınırların dışına çıkılmamasını savunurken, Güney, Birlik’e yeni katılan topraklarda köleliğin anayasaya aykırı olmadığını ileri sürdü. Meksika’da köleliğin yasaklanmasını öngören Wilmot Tasarısı’nı destekleyen Lincoln, savaşa karşı olmakla birlikte savaş kahramanı Taylor’ı başkanlık seçimlerinde destekledi. Columbia Bölgesi’nde kölelerin aşamalı olarak özgürleştirilmeleri için Kongre’ye sunduğu tasarı hem köle sahiplerinin hem de köleliğin kaldırılmasından yana olanların tepkilerine yol açtı.

İlgili Makaleler