Edebi Şahsiyetler

Abidin Mortaş Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MORTAŞ, Abidin (1904-1963)

Türk, mimar. Arkitekt dergisinin kurucularındandır.

Sivas’ın Divriği ilçesinde doğdu, 22 Nisan 1963’te İstanbul’da öldü. 1928’de Güzel Sanatlar Akademisi (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) Yüksek Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Mimarlık çalışmalarını Cemil Finci ve Faruk Çeçen’le açtığı büroda sürdürdü. 1931’de mimar Zeki Sayar ve Aptullah Ziya Kozanoğlu ile Mimar adlı bir dergi çıkarmaya başladı. Türkiye’de bilinçli bir mimarlığın yerleşmesi, mimarların örgütlenmesi ve mimarlık sanatının korunabilmesi için yoğun bir çaba gösteren bu dergi, Cumhuriyet dönemi Türk kültür tarihi açısından da önemli bir boşluğu doldurdu. Mimar’m yayımlanması 1935’ten sonra Zeki Sayar ve Abidin Mortaş tarafından Arkitekt adıyla sürdürüldü.

Mortaş 1930’lu yıllarda akılcı işlevci mimarlık anlayışında, ancak ulusal mimarlıktan da izler taşıyan yapılar tasarlamıştır. 1940-1950 arasında, yani İkinci Ulusal Mimarlık döneminde ise, ulusal mimarlıkla akılcı işlevci mimarlığın bireşimini amaçlayan bir yönde çalışmıştır. 1941’de Haymil adlı inşaat şirketiyle, Ankara başta olmak üzere Anadolu’nun çeşitli yerlerinde çok sayıda yapı gerçekleştirmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Adalet Sarayı (N.Doğu ve F.Tüzüner ile), 1945-1948, Adana; Büyük Sinema, 1949, Ankara; Banknot Matbaası, 1957, Ankara; Merkez Bankası Şubesi, Edirne; Maliye Meslek Okulu, Ankara; Kalaba Camii, Ankara; işçi Sigortalan Sanatoryum ve Hastanesi, Kayseri; İşçi Sigortalan Sanatoryum ve Hastanesi, İzmir; ABD Büyükelçiliği, Ankara.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi

İlgili Makaleler