Tarihi Şahsiyetler

Abide es-Selmani Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ABİDE es-SELMANİ
 
Ebû Amr (Ebû Müslim) Abîde b. Amr (b. Kays b. Amr} es-Selmânî el-Murâdî el-Kûfî (ö. 72/691) Tâbif devrinin Kûfe’de yetişen meşhur fakihi.

Aslen Yemenli olup Murad kabilesinin Selman boyuna nisbetle es-Selmânî di­ye anılır. Doğum tarihi belli değildir. İslâmiyet’e girmeden önce de kabilesi arasında önemli bir yere sahipti ve ka­bilesinin arîfi idi. Hz Peygamberin ve­fatından iki yıl önce, Mekke fethi sırala­rında müslüman oldu; fakat Hz. Pey­gamberle görüşemedi. Hz. Ömer zama­nında Medine’ye göç etti; daha sonra da Kûfe’ye giderek oraya yerleşti. Pek çok savaşa katılan ve Hz. Ali’nin Hâri­cilerle yaptığı savaşta da bulunan Abî­de, sahâbîlerin birçoğuyla görüşmüş, Hz. Ömer, Ali, Abdullah b. Mes’ûd ve Abdullah b. Zübeyr’den hadis rivayet et­miştir. Kendisinden de başta Muhammed b. Şîrîn olmak üzere Şa’bî, İbrahim en-Nehaî ve Ebû İshak es-Seblî gibi devrin önde gelen âlimleri rivayette bu­lunmuşlardır.

Hadis münekkitlerince güvenilir ve ri­vayetleri en sahih isnadlardan sayılan Abîde es-Selmânfnin fıkıh ve kıraatte hocası Abdullah b. Mes’ûd’dur. Kendisi de Kûfe’nin meşhur dört fakihinin (Abî­de, Haris, Alkame ve Şüreyh) bazılarına göre en üstünü sayılırdı. Kaynaklar Şü-reyh’in, içinden çıkamadığı meselelerde ona danışarak hüküm verdiğini kayde­der. Abîde’nin hicrî 73 veya 74 yılında öl­düğüne dair farklı rivayetler varsa da en kuvvetli rivayete göre 72 (691) yılın­da vefat etmiştir.

İlgili Makaleler