Edebi Şahsiyetler

Abdusselam Mardini Efendi Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Mârdînî Abdusselâm Efendi (1786-1843) Mardin’de müftülük yapmış olan Hanefî âlimi.

Mardin’de doğdu. Babası Seyyid Ömer Efendi’dir. Tahsilini Mardin, Diyarbakir, Halep, Şam, Mısır ve İstanbul’da ta­mamladı. Daha sonra Mardin’e dönerek müftülük yaptı,  ayrıca  öğretimle  de meşgul oldu. Hayatı hakkında fazla bil­gi bulunmayan ve Mâridînî diye de anı­lan Abdusselâm Efendi vefatında Tek­ke mahallesindeki İbrahim Bey hazîresine defnedildi.

Abdüsselâm Efendi’nin henüz basıl­mamış olan on beş kadar eseri vardır. Bir kısmı risale hacminde olan eserlerinin başlıcaları şunlardır:

1- Ümmü’l-‘iber fî zikri men mezâ ve mer. Mardin, Diyarbekir ve yöresiyle Kürt kabileleri­nin ahlâk ve yaşayışından, bilhassa Yezîdîler’in durumundan bahseden eser, mahallî tarih açısından büyük bir önem taşımaktadır. Eserin bir nüshası İstan­bul Üniversitesi Kütüphanesi’nde bulunmaktadır.

2- Fatiha Tefsiri. Tamamen noktasız harflerle yazdığı bu sanatkârane eserini Bağdat Valisi Ali Rızâ Paşa’ya takdim etmiştir.

3- el-Kirâtıyye. Ferâize dair biri küçük, diğeri büyük iki eserdir.

4- Esmâ’ü ricâli’l-hadîş. Hadis râvilerinin hal tercümeleriyle ilgili bir kitaptır. Bunlardan başka edebiyat ve mantık ilimlerine dair çalış­maları da vardır.

Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi