Tarihi Şahsiyetler

Abdurrahman bin Haris Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Ebû Muhammed Abdurrahmân b. el-Hâris b. Hişâm b. el-Mugire el-Mahzûmî (ö. 43/663-64) Hz. Osman zamanında Mushaf nüshalarının çoğaltılmasıyla görevlendirilen heyetin üyesi, tabiî.

Hicretin birinci yılında doğduğu bilin­mektedir. Babasının vefatından sonra annesinin Hz. Ömer’le evlenmesi üzerine onun himayesine girdi. Asıl adı İbrahim’­di; ancak halifeliği sırasında, peygam­ber adı taşıyanların isimlerini değiştir­meyi düşündüğü sıralarda Hz. Ömer, ona Abdurrahmân adını verdi. İlmi ve cömertliğiyle tanınan ve Hz. Osman’ın kızıyla evlenen Abdurrahmân, Hz. Âişe ile birlikte Cemel Savaşfna katıldı. Onu çok takdir eden Âişe. “Abdurrahman b. Haris gibi on çocuğum olsaydı, evimde oturup onları yetiştirmeyi her şeye ter­cih ederdim” derdi.

Hz. Osman. Mushaf nüshalarını çoğal­tıp çeşitli bölgelere göndermeye karar verince, bunu gerçekleştirmek üzere Zeyd b. Sabit. Saîd b. Âs ve Abdullah b. Zübeyr ile birlikte damadı Abdurrahman’ı da görevlendirdi. Ayrıca Osman şehid edildiği sırada Abdurrahman ya­nında bulunduğu için yaralanmıştı.

Rivayet ettiği hadisleri Hz. Ömer, Os­man. Ebû Hüreyre. Aişe. Ümmü Sele­me gibi sahâbîlerden nakletmiş, kendisinden de fukahâ-i seb’a’dan biri olan oğlu Ebû Bekir, ayrıca Ebü Kılâbe, Şa’bî gibi muhaddisler rivayette bulun­muşlardır. Rivayet ettiği hadisler Şahîh-i Buhârî ile dört büyük sünende yer almıştır. Abdurrahman, Muâviye’nin hilâfet yıllarında Medine’de vefat etmiştir.

Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler