Tarihi Şahsiyetler

Abdurrahman bin Ebu Bekir Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi -Sahabi-

ABDURRAHMAN b. EBÛ BEKİR es-SIDDIK
 
Ebû Muhammed Abdurrahman b. Ebî Bekr es-Sıddîk (ö. 53/673) Hz. Ebû Bekir’in oğlu ve Hz. Âişe’nin ana baba bir kardeşi. İslâmiyet’in ilk yıllarında müşrikler arasında yer aidi; Bedir ve Uhud savaş­larında onların safında bulundu. Hudey-biye Antlaşması sırasında veya daha yaygın bir rivayete göre Mekke’nin fet­hinden önce müslüman oldu. Asıl adı Abdü’1-Kâbe olup bu isim Hz. Peygam­ber tarafından Abdurrahman’a çevrildi. Hayber Gazvesine ve daha sonraki sa­vaşlara katıldı. Veda haccında Resûlullah tarafından Hz. Âişe’ye umre yap­tırmakla görevlendirildi. Peygamberin hastalığı sırasında da yanından hiç ayrılmayarak hizmetinde bulundu.

Ok atmadaki mahareti ve cesareti ile tanınan Abdurrahman, babasının hali­feliği dönemindeki irtidad olaylarında Hâlid b. Velîd’in kumandasında. Özellik­le Benî Hanîfe kabilesine karşı yapılan savaşlarda büyük yararlıklar gösterdi. Hz. Ömer zamanında da Suriye’deki fe­tihlere katıldı. Cemel Vak’ası’nda Âişe’­nin safında yer aldı ve Ali’yi destekle­yen Mısır valisi kardeşi Muhammed’in üzerine yürüdü. Kardeşinin Muâviye b. Hudeyc tarafından öldürülmesine müdahele etmedi. Muâviye b. Ebû Süfyân’ın, oğlu Yezîd’i veliaht tayin etmesine Hz. Hüseyin, Abdullah b. Zübeyr ve Ab­dullah b. Ömer’le birlikte karşı çıktı ve ona biat etmedi. Daha sonra Muâviye’-nin, biat etmesi için gönderdiği 100.000 dirhemi de reddederek Mekke’ye dön­dü.

Kureyş’in en iyi ok atanlarından biri olan Abdurrahman, Mekke’ye 6 mil uzaklıkta bulunan Hubşrde vefat etti. Cenazesi Mekke’ye getirilip orada def­nedildi. Abdurrahman1 dan sekiz kadar hadis rivayet edilmiş olup bunlardan üçü Buhâri ile Müslim’in Şahîh “Terinde, geri kalanlar ise Kütüb-i Sitte’nin diğer eserlerinde yer almıştır. Rivayetlerini Ahmed b. Hanbel’in Müsned’inde (I, 197-199) bir arada görmek mümkündür.

İlgili Makaleler