Kimdir

Abdullah bin Hüseyin kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi:

Abdullah bin Hüseyin kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1882-1951) Arap devlet adamı. Bağımsız Ürdün’ ün ilk kralıdır. Mekke’de doğdu, Kudüs’te öldü. Hicaz Emiri Hüseyin b. Ali’nin oğludur. İstanbul’da öğrenim gördü. 1908 Jön Türk hareketine katıldı ve II. Meşrutiyet’in ilanından sonra kurulan Osmanlı Mec­lis-i Mebusanı’nda Hicaz temsilcisi olarak bulundu; aynı zamanda Mekke şerifliğine atandı. 1920’de Şam’da toplanan Arap Ulusal Kongresi, Abdullah’ı Irak kralı, kardeşi Faysal’ı da Suriye kralı seçti. Emir Faysal, Suriye’de Fransız etkisini istemi­yor ve bu yolda İngiltere’den teşvik görüyordu. Ama, aynı yıl Fransızlar’ın Şam’ı kuşatması, Araplar’ın planlarını bozdu. Abdullah b. Hüseyin, Ürdün’ü ele geçirdi ve Suriye üzerine saldırma tehdidinde bulun­du. Bunun üzerine İngiltere, Ürdün’de kendi mandası altında bir Arap hükümeti kurulmasına razı oldu. Kardeşi Faysal’a yardım etmekten vazgeçen Abdul­lah, Ürdün Emiri oldu. Aslında, Suriye, Irak ve Ürdün’ü içine alan bir Arap krallığı kurmak istiyor­du. Bu amacını gerçekleştirmek için II. Dünya Savaşı’nda İngılizler’in yanında yer aldı. Ordusu (Arap lejyonu) 1941’de İngilizler’in Suriye ve Irak’ı ele geçirmesinde önemli rol oynadı.

İngiltere, 1946’da Ürdün’e bağımsızlık verdi ve bir anayasa kabul edildi. Aynı yıl taç giyen Abdullah ilk bağımsız Ürdün kralı oldu.

Birleşmiş Milletler 1947’de, ikiye ayrılan Filis­tin’de bir Yahudi devleti kurulması konusunda karar aldı. Abdullah, bu karan onaylayan tek Arap önderi oldu. Ancak, 1948’de İsrail’e karşı yürütülen savaşta Ürdün ordusu, Batı Şeria’yı işgal ederek Kudüs’ü aldı. İki yıl sonra Abdullah, Batı Şeria’yı Ürdün Kralhğı’na kattığını ilan etti. Bu durum, Batı Şeria’da bağımsız bir Filistin Devleti kurulmasını isteyen öbür Arap ülkelerinde ve kendi ülkesinde geniş tepkilere yol açtı. İngiltere’ye karşı yürüttüğü uzlaşmacı politi­ka da eleştirilere neden oluyordu. Filistinli bir milli­yetçi tarafından Kudüs’te öldürüldü. Yerine büyük oğlu Tallal geçti.

YAPITLAR:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Anskilopedisi, 1. Cilt, Anadolu yayıncılık, 1983