Tarihi Şahsiyetler

Abdullah bin Ebu Rebia Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi -Sahabi-

ABDULLAH b. EBÛ REBÎA
 
Ebû Abdirrahmân Abdullah b. Ebî Rebî’a b. el-Mugîre el-Mahzûmî (ö. 35/656) Hz. Peygamber’in Yemen’e vali olarak gönderdiği sahâbî.

Meşhur Arap şairi Ömer b. Ebû Rebîa’nın babası olan Abdullah, Câhiliye döneminde baharat ticaretiyle büyük servet kazanmış Kureyşli bir tacirdir. Bu dönemde elçi olarak gönderilen he­yetler arasında yer almıştır. Müslüman muhacirleri geri istemek üzere Kureyş tarafından Habeşistan’a gönderilen he­yet içinde, ayrıca Bedir Savaşı’nda esir düşen Mahzûm kabilesi mensuplarının fidyelerini ödemek için Medine’ye giden heyette bulundu. Uhud Savaşı’nda yüz müşrik okçusuna kumanda etti. Mekke fethinde Hz. Ali’nin kız kardeşi Ümmü Hânfnin himayesini temin ederek canı­nı kurtardı.

Abdullah, Mekke’nin fethedildiği gün müslüman oldu. Hz. Peygamber Hu­neyn Savaşı’na giderken ondan 30.000 (veya 40.000) dirhem borç aldı. Huneyn dönüşü borcunu ödeyerek kendisine ve ailesine dua etti. Bahîr (veya Büceyr) olan asıl adını Abdullah’a çevirdi. Da ru­ha sonra onu Yemen’in Cened vilayeti­ne vali tayin etti. Hz. Ömer San’a’yı da onun nüfuz bölgesine kattı. Halife Os­man’a karşı gerçekleştirilen muhasara­yı kaldırmak maksadıyla yola çıktıysa da Mekke yakınlarında bindiği deveden düşerek öldü.

İlgili Makaleler