Kimdir

Abdülkadir Budak kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Abdülkadir Budak kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: 23 Nisan 1952’de Sivas’ın Hafik ilçesinde doğdu. İlk ve orta eğitimini Ankara’da tamamladı, yükseköğrenimini yapamadan hayata atılmak zorunda kaldı. Devlet memuru olarak Kayseri ve Malatya’da uzun yıllar görev yaptıktan sonra 1994’te emekli olup Ankara’ya yerleşti. İlk şiiri Defne dergisinde çıktı (1970). Kayseri’de bulunduğu yıllar­ da şair arkadaşlarıyla Ozanca ve Hakimiyet Sanat dergilerini çıkardı. Yazı ve şiirlerini daha sonra Varlık, Yazko Edebiyat, Türk Dili, Yusufçuk, Oluşum, Adam Sanat, Yeni Biçem, Gösteri, Yasak Meyve gibi dergilerde yayımlamayı sürdürdü. Halen Ankara’da yaşayan şair, 2000 yılında Türkan Yeşilyurt ve Emel Güz ile 12 sayı çıkan Şiir Odası dergisinin yayın yönetmenliğini de yapmıştır.

Abdülkadir Budak, büyüklere seslenen şiir kitapları dışında çocuklar için de şiirler yazmaktadır Çocuk şiiri kitaplarının aldığı ödüllerden de anlaşılacağı gibi, bu dalda oldukça başarılı görülmektedir. Kendisinden çocuk yazınının öbür dallarında da ürünler vermesi beklenir.

Ödülleri: Bir Gül Çocuk (1982 Türk Dil Kurumu Çocuk Edebiyatı Ödülü); Kuşların Alfabesi (1988 Sıtkı Dost Çocuk Edebiyatı Ödülü; İmzası Gül (1994 Ceyhun Atuf Kansu ve Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülleri); Aşk Beni Geçer (1998 Halil Kocagöz Şiir Ödülü).

Çocuk kitapları: Bir Gül Çocuk (Şiir, 1981), Kuşların Alfabesi (Şiir, 1997).

Kaynak: Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ansiklopedisi, 2. Cilt, Hasan Latif SARIYÜCE, Nar yayınları, 2012