Edebi ŞahsiyetlerFelsefe Yazıları

A. Kadir (İbrahim Abdülkadir Meriçboyu) Hayatı, Çalışmaları, Eserleri, Edebi Kişiliği

A. Kadir ya da Asıl adıyla İbrahim Abdülkadir Meriçboyu (D.1917, İstanbul – Ö. 1 Mart 1985, İstanbul), 1940 kuşağı toplumcu şairleri arasında yer alan Türk şair. Çeviri çalışmalarıyla dünya şiirinin tanınmasına katkıda bulunmuştur.

Ortaöğrenimini Eyüp Ortaokulu (1933) ve Kuleli Askeri Lisesi’nde (1936) tamamladı. Kara Harp Okulu son sınıf öğrencisiyken (1938) Nâzım Hikmet’le beraber tutuklandı; on ay hapse mahkûm oldu. Hapisten çıkınca askerlik görevini er olarak tamamladı. İstanbul Hukuk Fakültesi’ne girdi (1941). 1943’te yayımladığı Tebliğ adlı şiir kitabı yasaklanarak toplatıldı. İstanbul’da bulunması sakıncalı görülen kişilerle birlikte sıkı yönetimce sürgüne gönderildi. Sürgünlük dönemini Muğla, Balıkesir, Konya, Kırşehir ve Adana’da geçirdi. 1947’de İstanbul’a döndü ve bir bisküvi fabrikasında çalışmaya başladı. Buradan ayrılınca çeşitli yayın evlerinde düzeltmenlik, çevirmenlik gibi işler yaptı. 1965’ten sonra kitaplarını kendisi yayımlayarak yazarlık yaşamını sürdürdü. edebiyat/brahim abdulkadir mericboyu” 185″ 185″

Ankara Cezaevi’nde Nâzım Hikmet’le birlikte yatan A. Kadir önceleri büyük ölçüde bu şairin etkisinde kaldı. Ses ve Yeni Edebiyat dergilerinde yayımlanan şiirlerinde bu etki açıkça görülür. Yurt sevgisini dile getiren ilk kitabı Tebliğ’de savaşa açıkça karşı çıkarken, yoksul insanları gerçekçi bir bakışla yansıttı. Sürgünden dönüşünde şiirlerini zaman zaman dergilerde yayımladı. Abdülbaki Gölpınarlı ile Farsça aslından düzyazı olarak çevirdikleri Mevlâna’nın şiirlerini serbest nazma dökerek Bugünün Diliyle Mevlâna adıyla bir kitapta topladı (1955).

1940 Kuşağı şairlerinden olan A. Kadir, şiirlerinde toplumsal problemleri dile getirmiştir. Ses, Yeni Edebiyat, Yürüyüş, Yığın, Yeryüzü, Yağmur ve Toprak, Yeditepe, Dönem, Gelecek, Militan, Sanat Emeği, Varlık gibi dergilerde şiirlerini yayınlamıştır. A. Kadir; 1959’da Habip Edip TörehanÇeviri, 1961 Türk Dil Kurumu Çeviri, 1980 Türkiye Yazarlar Sendikası Çeviri, 1983 Yazko Çeviri Dergisi Azra Erhat Üstün Hizmet Ödülü’nü almıştır.